Exkluzívne zapečené cestoviny - aj s hokkaidom

28.10.2017 08:00

Schyľuje sa k obedu a vy ešte stále neviete, čo na tanier. Poznáte to? Chladnička poloprázdna, komôrka tiež a okrem vášho škŕkajúceho bruška sa ozývajú aj ďalší členovia vašej domácnosti s provokatívnou otázkou: „Čo budeme mať dnes na obed?“ Najradšej by ste to zvrtli na protiotázku typu: „Čo by ste si dali?“, no v hlave sa vám objaví obraz vašich poloprázdnych zásob. A navyše, vaše kulinárske ego a roky praxe pri sporáku vám to nedovolia. Ako už mnohokrát predtým, nadýchnete sa, opášete zásteru a vydáte sa urobiť inventúru vo vašej špajzke. Veď ja niečo jedlé vykúzlim!

Možno sa vám zdá, že toto jedlo bude v zmysle hesla „z núdze cnosť“. Áno, máte pravdu, no tentoraz to naozaj vyšlo! Lebo také tie prešľapy ako neidentifikovateľné omáčky na niečo a pečené špekáčiky s niečím naozaj nepokladám za hodnotné jedlo. To už sú lepšie pečené zemiačky so zakysankou. O dosť lepšie. No ale predpokladám, že zemiačky ste mali včera a už ste sa vrátili zo špajze. Ak ste tam našli plus mínus toto:

  • asi pol vrecka cestovín
  • 5 cherry paradajok
  • 1 papriku
  • kúsok upečeného hokkaida
  • plesnivec alebo nivu alebo kúsok slaninky...jednoducho niečo chuťovo výrazné, čo vám prevonia celé jedlo
  • šľahačku, prípadne kyslú smotanu
  • 1 (u nás posledné!) vajíčko

ste na najlepšej a celkom rýchlej ceste vykúzliť vašim hladným krkom doma naozaj chutné, zdravé a ešte aj celkom ľahké jedlo (teda z kategórie tých, po ktorých si nemusíte dať dvojhodinového šľofíka, aby ste mohli fungovať ďalej).

Tak, poďme na to! Dajte si variť vodu na cestoviny, rozohrejte si rúru na 180° a začnite krájať zeleninku. Papriku odporúčam na vééééľmi tenké pásiky, tak, aby vám potom nechrumkala pod zubami. Paradajky na tretinky, hokkaido na menšie kúsky a syr tiež. Ak sa to rozhodnete vyskúšať so slaninkou, odporúčam ju predtým narýchlo orestovať.

Cestoviny uvarte, sceďte a väčšiu časť dajte do maslom vymastenej zapekacej misky. Na ne paradajky, papriku, kúsky hokkaida a syra, prípadne slaninky. Zasypte zvyškom cestovín a poukladajte navrch ešte zostávajúci syr. V miske si vidličkou vymiešajte vajíčko so smotanou, osoľte, okoreňte a pridajte sušenú bazalku a šalviu. Verte mi, bez nich to nebude ono. Ono totiž môžete mať kvalitné suroviny, môže vám to s kuchyňou celkom klapať, ale ak to nedochutíte správnymi bylinkami, ….no, nebude to úplne ono.

Jedna veľmi šikovná pani kuchárka z juhu Slovenska mi povedala, že tekvica sa so šalviou veľmi kamaráti. A mala pravdu. Odvtedy aspoň tak medzi prsty uštedrím trošilinku šalvie každému tekvicovému jedlu. Pre chuť. Pre vôňu. Mmmm...vyskúšajte a uvidíte. Ďakovné listy potom presmerujem na tú pani z juhu :)

Kde sme to skončili? Aha, to už je vlastne všetko. Teraz už len zalejte cestoviny ochutenou smotanou s vajíčkom a šupnite na polhodinku do rúry. Asi po 20 minútach som zmes trošku poprevracala, aby sa smotanový sósik dostal úplne všade. Dopiecť a môže sa podávať. Ďalší recept z kategórie ´do hodiny na stole´. Vôňa neskutočná, zeleninka tak akurát, žiadna suchotinka ani “rozmočence“. Cítite chuť každej surovinky, ale spolu im to naozaj ladí. Podľa mojich stravníkov exkluzívne cestoviny. Tak vychutnávajte :)

J.