Prekladané zemiaky so špagetovo-mäsovou náplňou

23.11.2017 08:00

Radšej vám nesľúbim, že do hodiny máte na stole, pretože aj s umytím riadu počítajte, že obedujete do takých dvoch hodín. Ale aj to sa celkom dá, nie? A verte, bude to stáť za to!

Ak ste sa už prešli do špajze po tekvicu, utekajte tam ešte raz a prineste si:

  • olej
  • cesnak (asi 3 strúčiky)
  • cibuľu
  • mrkvu
  • petržlen
  • paradajkový pretlak alebo konzervu lúpaných paradajok
  • mleté mäso (cca 500g, ja som mala mix hovädzieho a bravčového, žiadne mastnoty, stavte na kvalitu)
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • bylinky (ja som použila trošku šalvie, bazalky a oregana), soľ a korenie
  • asi 150g eidamu

Tak, poďme na to!

Začneme tekvicou, pretože tá potrebuje špeciálnu starostlivosť. Najskôr ju umyte, prekrojte pozdĺžne na polovice a reznou stranou nadol uložte na plech pokrytý papierom na pečenie. Dajte ju do vyhriatej rúry na 200°C, asi na 45 minút, kým sa na povrchu nevytvoria také jemne hnedé pľuzgieriky. To je znak, že má dosť a chce ďalšiu úpravu. Vy ale ten čas využijete na olúpanie zemiakov a prípravu mäsovej plnky. K zemiakom len toľko, že ich stačí variť len asi štvrťhodinku a vcelku, teda netreba ich krájať.

Na mäsovú plnku si nechajte speniť cibuľku a na drobno nakrájaný cesnak, potom pridajte mleté mäsko a usilovne miešajte, nech sa opečie každý kúsok z každej strany. Potom trochu podlejte vodou, pridajte nastrúhanú mrkvu a petržlen a ochuťte soľou, korením a bylinkami. Krásne to zavoňalo, však? Podľa potreby opäť trochu podlejte vodou a nechajte prikryté dusiť asi 15 minút. Mäsko zmäkne a chute sa krásne prepoja.

Keďže tekvicu ste medzitým vybrali z rúry a trochu aj vychladla, teraz je tá chvíľa, kedy môžete uchopiť vidličku a pozdĺžne ňou vyťahovať „špagety“, teda tekvicové rezančeky. Úprimne, keď som o tomto procese prvýkrát počula, nevedela som sa dočkať, kedy budem tieto „špagety“ kúzliť aj ja. Áno, je to celkom mágia, no potom, keď vidíte plnú misku tekvice, skôr rozmýšľate, čo ďalej a pravdupovediac, chuťovo sa mi zdá univerzálnejšia napríklad hokkaido, či jemnejšia maslová tekvica. Tie „špagetky“ chcú totiž výraznejšie „maskovanie“ v jedle.

No ale trošku sme odbočili, vráťme sa k mäsovej plnke. Teraz do nej vylejte celý paradajkový pretlak a na úplný záver „špagety“ z polovice tekvice. Tá tomu dodá nielen objem, ale predovšetkým šťavnatosť a špecifickú chuť. Premiešajte, nechajte prevrieť, ochutnajte. Pripomína vám to bolonskú zmes na špagety? Tak ste kuchtili správne!

A sme vo finále: pripravte si malý plech, ktorý vymastíte jemne olejom a na dno poukladáte na tenké kolieska polovicu zemiakov, potom navrstvíte polovicu mäsovo-tekvicovej plnky, posypete polovicou strúhaného syra a postup zopakujete ešte raz. Teraz príde na rad opäť rúra, v ktorej necháte túto našu špecialitu asi polhodinku zapiecť pri 180°C. Garantujem vám sýty a pritom odľahčený obed alebo večeru, alebo aj aj :)

Ešte jeden tip pre vás: mäsovo-tekvicová plnka chutí výborne aj s cestovinami ako omáčka (napríklad špagetami, nech sme tematickí). A máte to rýchlejšie aj na stole, ak máte doma nedočkavého stravníka.

Dobrú chuť!

PS: Áno, áno, viem, ostali vám „špagety“ z polovice tekvice. Nevyhadzovať! Šup s ňou do mrazničky, nabudúce z nej vykúzlime dezert :)

J.