Svieži citrónový koláčik zo špagetovej tekvice

26.02.2018 19:00

Milí moji, už ubehol nejaký ten piatok, čo ste si u nás nenašli inšpiráciu, ako spracovať vaše tekvicové zásoby. Však máte ešte niečo v komôrke? Minimálne tú polovicu uvarenej špagetovej tekvice v mrazničke, ktorá nám ostala z posledného receptu. Takže dnes je tá chvíľa, kedy ju môžete vytiahnuť a vykúzliť z nej ľahučký, šťavnatý a rýchly koláčik. Nech sa páči!

Takže, ak ste si už ráno stihli vytiahnuť zamrznutú špagetovú tekvicu, dobre ste urobili, pretože potrebuje trošku rozmrznúť (aspoň 2 hodinky v teplej kuchyni jej doprajte). Okrem nej si pripravte:

  • 2 šálky polohrubej múky
  • ½ vrecúška prášku do pečiva
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 šálka cukru
  • 2 vajíčka
  • ½ šálky rozpusteného masla
  • kôru z polovice citróna

A na dovedenie nášho dezertíku do dokonalosti:

  • 1 kyslá smotana
  • 1 polievková lyžica (kopcovitá) práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Všetko pripravené, rúra predhriata na 180°C, tortová forma vystlaná papierom na pečenie, môžeme sa pustiť do prípravy.

Najskôr si v kuchynskom robote rozmixujeme asi 2 lyžice kryštálového cukru s tekvicou. Vznikne nám jemné pyré, takže sa úplne stratia „špagety“.

V jednej miske si vymixujeme zvyšok cukru s vajíčkami (do nadýchanej peny, aspoň 4 minútky šľahajte), v druhej miske spojíme všetky suché ingrediencie, teda múku, prášok do pečiva a škoricu. Teraz k vajíčkam postupne pridávame maslo, citrónovú kôru (tou nešetrite :)), asi 2 šálky tekvicového pyré a všetko sypké. Poctivo každý krok zašľahajte.

Vznikne nám cesto konzistenciou podobné bábovkovému. No a už sme skoro vo finále. Túto voňavú hmotu vylejte do tortovej formy a doprajte jej približne polhodinku v rúre.

No a kým sa nám koláčik chladí, pripravíme si záverečnú bodku: zmiešame si kyslú smotanu s cukrom a citrónovou šťavou.

Uvarte si ešte kávičku alebo obľúbený čajík, odkrojte si štedrý kúsok koláča, polejte ho poriadnym kopčekom citrónovej smotany a vychutnávajte!

Prajem krásne mrazivé dni!

J.