Svieži citrónový koláčik zo špagetovej tekvice
Milí moji, už ubehol nejaký ten piatok, čo ste si u nás nenašli inšpiráciu, ako spracovať vaše tekvicové zásoby. Však máte ešte niečo v komôrke? Minimálne tú polovicu uvarenej špagetovej tekvice v mrazničke, ktorá nám ostala z posledného receptu. Takže dnes je tá chvíľa, kedy ju môžete vytiahnuť a vykúzliť z nej ľahučký, šťavnatý a rýchly koláčik. Nech sa páči!
Takže, ak ste si už ráno stihli vytiahnuť zamrznutú špagetovú tekvicu, dobre ste urobili, pretože potrebuje trošku rozmrznúť (aspoň 2 hodinky v teplej kuchyni jej doprajte). Okrem nej si pripravte:
- 2 šálky polohrubej múky
- ½ vrecúška prášku do pečiva
- ½ lyžičky škorice
- 1 šálka cukru
- 2 vajíčka
- ½ šálky rozpusteného masla
- kôru z polovice citróna
A na dovedenie nášho dezertíku do dokonalosti:
- 1 kyslá smotana
- 1 polievková lyžica (kopcovitá) práškového cukru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Všetko pripravené, rúra predhriata na 180°C, tortová forma vystlaná papierom na pečenie, môžeme sa pustiť do prípravy.
Najskôr si v kuchynskom robote rozmixujeme asi 2 lyžice kryštálového cukru s tekvicou. Vznikne nám jemné pyré, takže sa úplne stratia "špagety".
V jednej miske si vymixujeme zvyšok cukru s vajíčkami (do nadýchanej peny, aspoň 4 minútky šľahajte), v druhej miske spojíme všetky suché ingrediencie, teda múku, prášok do pečiva a škoricu.
Teraz k vajíčkam postupne pridávame maslo, citrónovú kôru (tou nešetrite :)), asi 2 šálky tekvicového pyré a všetko sypké.
Poctivo každý krok zašľahajte.
Vznikne nám cesto konzistenciou podobné bábovkovému. No a už sme skoro vo finále.
Túto voňavú hmotu vylejte do tortovej formy a doprajte jej
približne polhodinku v rúre.
No a kým sa nám koláčik chladí, pripravíme si záverečnú bodku: zmiešame si kyslú smotanu s cukrom a citrónovou šťavou.
Uvarte si ešte kávičku alebo obľúbený čajík, odkrojte si štedrý kúsok koláča, polejte ho poriadnym kopčekom citrónovej smotany a vychutnávajte!
Prajem krásne mrazivé dni!
J.