Hokkaidovo-tvarohovo-čokoládový koláčik

09.10.2017

Keďže ste opäť klikli na náš recept, sú len dve možnosti: buď ste zvedaví, čo sa z tej hokkaido dá ešte vykúzliť, alebo kávenka ku káve vás už jednoducho prestala baviť. Tak či tak, správne! Dnes vás totiž pozývam na už na pohľad zaujímavý, na prípravu jednoduchý a hlavne chutný koláčik! Kombinácia tvarohu a kakaového cesta je vždy fajn, no keď to ešte odľahčíte hokkaidovým pyré, z rúry vám vylezie naozaj šťavnatý dezertík. Cítite tú vôňu? :)

Nebudem vás zdržiavať tým, že vám tu budem opäť vypisovať, ako upiecť tekvičku hokkaido. To už predsa viete, prípadne si veľmi rýchlo kliknete tu. Mne sa veľmi osvedčilo plánovať a tiež robiť raz za čas (rozumej aj 2x týždenne) naozajstné hokkaidové hody. Znamená to, že upečiem naraz aj dve tekvičky, z ktorých ľahko vykúzlim polievku, hlavné jedlo a ešte v ten alebo na druhý deň mám do hodinky takýto luxusný koláčik na stole.

Dosť bolo teoretizovania, teraz sa už rozbehnite do vašej špajze, komôrky, chladničky, či potravinovej poličky a vydolujte odtiaľ:

Na tmavé cesto:

  • 150g polohrubej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vrchovatú lyžicu kakaa
  • 100g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1,25 dcl oleja (mne sa pri meraní objemu tekutín osvedčil "poldecák")
  • 0,5 dcl mlieka

Na hokkaidovo-tvarohovú vrstvu:

  • 1 veľké vajíčko
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 250g vidličkou roztlačenej (predtým domäkka upečenej) tekvice hokkaido
  • 250g jemného tvarohu
  • štipka škorice
  • 0,5 dcl mlieka

Ešte si nachystajte mixér a kruhovú formu vystlanú papierom na pečenie.

Sľubujem, že ani dnes nebudete mať veľa riadu, vystačíte si plus-mínus s troma miskami a mixérom. A už teraz si môžete dať predhriať rúru na 180°, ide to naozaj veľmi rýchlo.

Začnime tmavou vrstvou. Do jednej misky si navážte múku, pridajte prášok do pečiva a kakao. Dôkladne premiešajte.

V ďalšej miske si vyšľahajte vajíčka s cukrom. Keď je táto zmes svetlá a nadýchaná, prilejte mlieko a olej a nakoniec prisypte sypké záležitosti.

Ešte raz dobre premixujte, nech to hodí aj zopár bubliniek a tadááá, tmavé cesto je hotové!


Na hokkaidovo-tvarohovú zmes si opäť vyšľahajte vajíčka s cukrom a potom pridajte rozmačkané hokkaido, tvaroh a mlieko.

Nezabudnite ani na tú trošku škorice. Takže aj tu sme hotoví.

Teraz stačí tieto dve tekuté cestíčka nejakým kreatívnym spôsobom naliať do formy.

Môžete najskôr vyliať tmavé cesto a oranžovým urobiť lyžičkou kôpky, alebo striedavo nalievať naberačkami do stredu formy raz tmavé, raz svetlé, ono si to už v rúre poradí a všetko bude tak, ako má byť.

Prípadne použite akýkoľvek svoj spôsob a keď si nebudete istí, ako to skončí, na záver ešte urobte v ceste umeleckú špirálku obyčajnou vidličkou, aby sa tie dve cestá v rúre naozaj skamarátili. No nech sa páči, už sme takmer vo finále!

Teraz už len vložte tento svoj výtvor do rúry a nechajte ju pracovať celú polhodinku. Zatiaľ vám rozvonia celý dom a vás upozorní na to, že teda tú kávičku už treba zalievať. Po vytiahnutí koláčik postrašte práškovým cukrom, prípadne potrite obľúbeným džemom a polejte čokoládou, nech to má štýl. No a teraz si už ukrojte štedrý kúsok a vychutnávajte! No vidíte! Hovorila som vám už na začiatku, že to bude lepšie, ako kávenka!

Krásne a voňavé jesenné dni vám prajem!

J.